NIS ĆE PLATITI SVU ŠTETU POSLE ISPITIVANjA U ČURUŠKOM ATARU
NIS ĆE PLATITI SVU ŠTETU POSLE ISPITIVANjA U ATARU
15.10.2015

NIS obavlja geofizička ispitivanja na području opština Zrenjanin, Bečej, Novi Bečej, Temerin i Žabalj. Ispitivanja su počela krajem septembra 2015. godine, a završetak ovog obimnog posla u traganju za naftom se planira za mart naredne godine.

Kako su ispitivanja počela i u žabaljskoj opštini, konkretno u čuruškom ataru, predstavnici "NIS GASPROM NjEFTA" su organizovali jedan sastanak u Žablju, gde su pored predstavnika opštine iz odelenja za urbanizam, opštinske uprave, i opštinskog veća, prisustvovali i predstavnici Saveta MZ Čurug.

Petočlana ekipa iz Novog Sada je ubedila prisutne argumentima da je u pozadini ovog ispitivanja, korektan odnos prema vlasnicima parcela, ali i prema selu kroz koje će prolaziti moćne mašine. Najpre, nastala šteta će se isplaćivatu u roku od deset dana koristeći najpovoljniju metodologiju procene, a iznos će čak biti uvećan i do 20%. Bojazan da će se oštetiti asfaltna podloga u selu, ili da buka može da ugrozi mir meštana, demantovana je činjenicom da za sve postoje validni rezultati ispitivanja, kao i da pomenuta mehanizacija raspolaže gumama širine od čak jednog metra, tako da je priitisak na tlo minimalan i bezopasan.

"NIS" poseduje sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa. Radove izvode "Seizmički servisi" NISA-a.

Vlasnici i korisnici parcela koji su na liniji radova biće obavešteni o planiranim istraživanjima, i ukoliko budu saglasni, potpisaće dokument koji omogućava prolazak kroz njihov posed. Predstavnici NIS-a će se maksimalno truditi da u toku izvođenja radova ne remete svakodnevni život i rad građana.

Prema dinamici radova, u Čurugu će biti otvoren informativni punkt, svakog radnog dana od 8 do 14 časova, gde se može doći do informacija vezanih za ovu temu.

Projektovana seizmička ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa, i imaju za cilj pronalaženje novih ležišta nafte i gasa.

U opštini Žabalj pozdravljaju ovakav vid pristupa eksperata iz "NIS"a, kako bi se iskazala dobra namera u realizaciji svojih aktivnosti, kao i poštovanje neprikosnovenosti lične svojine poljoprivrednika na čijim se parcelama sprovode ispitivanja.Zdravko Siriški

PRIJATELJ UDRUŽENJA - Lokalna Medijska Inicijativa PRIJATELJ UDRUŽENJA - Lokalna Medijska Inicijativa
PRIJATELJ UDRUŽENJA - Lokalna Medijska Inicijativa PRIJATELJ UDRUŽENJA - Lokalna Medijska Inicijativa
Tagovano
Share this article

About author

LMI - NVO

Lokalna Medijska Inicijativa

Adresa sajta www.lmi.org.rs
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…